Nasıl Bir Yıldı: 2017

Ali Sabri Sır
5 min readDec 30, 2017

--

Çok hızlı geçti diyerek giricektim sonra sloganı değiştiriyim dedim. Bu yılda ölmedik. Ama öyle değil mi gerçekten. Bu konuda yazmamın asıl sebebi sosyal medyada sürekli gördüğüm büyük markaların yıl içerisinde sıklıkla paylaştığı postlarda özellikle aralık döngüsünde aşırıya kaçan paylaşımları oldu. Aşırı derken onlarda kendilerince haklı yıl boyunca yaptığı satışları veya hizmetleri bakın biz böyle sattık sizde aldınız demek zorundalar. Bu çok geniş bir konu ve diğer yazılarımda konu bulacağını düşünüyorum. Bu sefer amacım farklı biraz sizlere 2017 trenine bindirip biraz gezdireceğim.

Noldu?

Bişi olmadı aslında ama biz abartıyoruz dediğimiz kısımlarda oldu bu yıl ama ben daha çok bana göre önemli kısımlardan bahsedeceğim. Ne haddime dediğim yerlerde bile kısa kısa yorumlar yapacağım bazen. Bişi olmaz heralde.

Ocak

Daha 2017 nin başlarında belkide ileriki süreçte dünyadaki önemli olaylara ve durumlara yön verecek bir olay meydana geldi.

Bu konuda söylenecek çok şey var aslında ama benim çok ilgimi çeken ve big data’ın gücüydü. Donald Trump, özellikle amerika merkezli veri analizi yapan şirketlerle anlaşarak, insanların eğilimlerini ve bunu sonucunda nasıl davrandıklarını izledi. Twitter ve Facebook gibi dev amca ve baba firmaları kullanarak akkılıca kazandı. İlginizi çekmesi durumunda inceleyebileceğiniz link bırakıyorum.

Şubat

  • 89’uncu Akademi Ödülleri sahiplerini buldu. En iyi film ödülü Moonlight filmine gitti. Ödül ilk önce yanlışlıkla La La Land olarak açıklandı.

Her yıl Oscar’a aday filmleri izlemeye çalışıyorum sizede tavsiye ederim. Çok eğlenceli oluyo hatta izledikleriniz arasında sıralama yapıp sizde kendi ödüllerinizi veriyosunuz içinizden. Benim bu yıl aralarında en beğendiğim film.” Arrival” oldu. Film çok iyi bir kurguya sahip ve gerçekten hissederek izliyorsunuz. Bu tür filmler vizyon katıyor en azından bana öyle oldu. Bu arada La La Land’ide çok beğendim. Yanlışlıkla La La Land olarak açıklanması tüm yıl konuşuldu. 9GAG de sürekli karşıma çıktı.

Nisan

Söylenmesi gereken fazla bir şey yok sanırım tarihe türkiyenin ayıbı olarak geçeceğini düşünüyorum. “W”nin soluna sıfır koymaktan sıkıldım.

Mayıs

Zaten siber saldırılar sürekli oluyor ama biz en etkili olanları ve geniş çapta iz bırakanları isimlendirmeyi seviyoruz. Microsoft Windows‘u hedef alan bir fidye yazılımydı bu sefer Mayıs 2017’de 99 ülkedeki 230.000 bilgisayara bulaşarak 28 dilde fidye talep eden geniş çaplı bir siber saldırı başlattı. WannaCry, enfekte olduğu bilgisayardaki dosyaları şifreleyip yeniden erişime açılabilmesi için fidye talep etmekte. Windowsu hedef alması belkide çok daha büyük etkiye sebep oldu, bazı hastaneler, önemli devlet birimlerinde kitlenen bilgisayarlar bu konuyu ciddiye almamızı sağlayacak uyarılardan.

“WannaCry ransomware attack”

Ağustos

  • Tarihin en büyük güneş tutulması gerçekleşti. 90 dakika süren tutulmada, 2 dakika 40 saniye boyunca güneş tamamen kapandı. Güneşin yüzölçümü ilk kez gerçek değerine yakın olarak hesaplanabildi.

Olabilir, Bize ne?

Ben ilgimi çekenleri listeledim. Binlerce olay oldu bu yıl aralarından seçtim. hatta listeye ekleyip sonra kaldırdıklarım dahi oldu.

Peki 2017’de Google Trendlerde Neler Vardı?

YouTube, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarının ardından Google da 2017’nin arama trendlerini açıkladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye ve dünyada yükselen arama trendleri içeren listeler paylaşan Google, 6 farklı liste yayınladı. Türkiye’de 2017 yılının en trend aramaları sıralamasında genel kategoride “Milli Piyango 2017” araması ilk sırada yer alırken, soruları kapsayan Nedir? kategorisinde ilk sırada Pestisit aramasını görüyoruz. Bende yeni öğrendim anlamını.

Nedir? kategorisinde yer alan diğer ilginç başlıklar ise 2017 yılında oldukça konuşulan YouTuber ve kodlama aramaları. YouTuber araması Nedir kategorisinin 7. sırasında yer alırken, kodlama araması ise 8. sırada yer alıyor.

Genel Aramalar, isimler, diziler, yemek tarifleri, nedir? ve şarkılar kategorilerinde ilk 10 aramayı kapsayan listeler yayınlayan Google’ın küresel sonuçlarla ilgili olarak yayınladığı “Year in Search 2017” videosunda Nusret‘e ve ünlü tuz atma hareketine yer verdi. Bana göre büyük bir başarı ama Nusreti hiçbir zaman sevemedim nedense.

Yılın Arama Trendleri 2017’nin Türkiye’de altı farklı kategoriden oluşan yükselen arama trendleri listelerinde ilk sırayı en çok aranan isimlerde geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz sanatçı Vatan Şaşmaz, diziler kategorisinde “Game of Thrones” ve son olarak yemek tarifleri kategorisinde ise “Krep” aldı. Küresel arama trendlerine baktığımızda ise en çok aramanın “Irma Kasırgası” için yapıldığını görüyoruz. Dilerseniz Google tarafından yayınlanan listeleri aşağıda. Her başlığı genel olarak hafif yorumladım.

Türkiye’de 2017’de Yükselen Genel Aramalar

  1. Milli Piyango 2017
  2. Stres Çarkı
  3. YSK
  4. e-okul
  5. Referandum Sonuçları
  6. Morpa Kampüs
  7. Bayram mesajları
  8. Altın fiyatları
  9. Katar
  10. Arakan

Zengin olmak için kolay yolu tercih ediyoruz herzamanki gibi. Bu yıl bana çıkarsa sohbetleri gerçekten eğlenceli. Bu yazıdan sonra sizde bir tane alın çıkarsa paylaşırız.

Türkiye’de 2017’de Yükselen Aramalar — İsimler

  1. Vatan Şaşmaz
  2. Filiz Aker
  3. İbrahim Erkal
  4. Harun Kolçak
  5. Cem Korkmaz
  6. Metin Hara
  7. Tayfun Talipoğlu
  8. Tarkan
  9. Aleyna Tilki
  10. Murat Başoğlu

Türkiye’de 2017’de Yükselen Aramalar — Diziler

  1. Game of Thrones
  2. Fi
  3. İçerde
  4. Kalp Atışı
  5. İsimsizler
  6. İstanbullu Gelin
  7. Siyah Beyaz Aşk
  8. Şevkat Yerimdar
  9. Söz
  10. Stranger Things

Bu yıl başladığım ve severek takip ettiğim diziler arasında Fi var ve çok kaliteli bir iş. İzlemenizi tavsiye ederim. Onun dışında yeni bir tat arıyorsanız kesinlikle Stranger Things.

Türkiye’de 2017’de Yükselen Aramalar- Yemek Tarifleri

  1. Krep
  2. Aşure
  3. Güllaç
  4. Enginar
  5. Kuymak
  6. İçli Köfte
  7. Mücver
  8. Pankek
  9. Trileçe
  10. Humus

Türkiye’de 2017’de Yükselen Aramalar- Nedir?

  1. Pestisit
  2. Varlık Fonu
  3. Chia Tohumu
  4. Başkanlık Sistemi
  5. Kara Cuma
  6. Kuching Sendromu
  7. YouTuber
  8. Kodlama
  9. Stalk
  10. Sübye

Türkiye’de 2017’de Yükselen Aramalar — Şarkılar

  1. Gece gölgenin rahatına bak
  2. Sen olsan bari
  3. Erik dalı gevrektir
  4. Yolla
  5. Canavar
  6. Yorumlardan Şarkı
  7. Koştum hekime
  8. Kıymetlim
  9. Muhbir
  10. Ateşle Oynama

Twitter’da şöyle

Bu yıl’da diğer yıllardan bambaşka akıp gitti banada fazlasıyla çok şey kattı, her yılını böyle olması dileğiyle 2018’de tekrar buluşalım.

--

--